יהדות הודו: מאכלים הודיים מהמסורת היהודית
הודו היא תת יבשת עשירה בתרבות וקולינריה מקומית. בתוך מגוון העמים שהגיעו להודו והשתקעו בה, בולטות מספר קהילות יהודיות שהתיישבו באזורים שונים של הודו כמו למשל כלכותה, בומבי וקוצ'ין שבדרום הודו. כל אחת מהקהילות האלה פיתחה מטבח יהודי מקומי ייחודי ששואב מהמטבח ההודי, ארצות המוצא של חברי הקהילה וממצוות היהדות.
אחד המאכלים המקובלים במטבח היהודי-ההודי לשבירת צום תשעה באב הוא בידה מאכל הודי שעשוי משעועית. תבשיל בידה הודי הוא תבשיל שמכינים מסוג מיוחד של שעועית שנקראת שעועית וו'אל (Vall beans). במאמר הבא תוכלו לקרוא על מאכלים שנהוג להכין בקהילות היהודיות של הודו ולקבל מתכון לבידה מסורתי לשבירת צום תשעה באב.
המטבח ההודי - יהודי
כאמור, בהודו יש שלוש קהילות יהודיות מרכזיות: בגדאדים בכלכותה, בני ישראל בבומבי וקוצ'ינים בדרום הודו. כל קהילה פיתחה את העולם התרבותי, הדתי והקולינרי שלה באופן עצמאי ונפרד מהקהילות היהודיות האחרות.
הקהילה בכלכותה היא ממוצא עירקי והגיעה במקור מבגדד. היהודים העירקיים הגיעו להודו סביב תחילת המאה ה-19 במסגרת עסקי מסחר. הם התיישבו בכלכותה והקימו שם מוסדות יהודיים כמו בתי ספר, בתי כנסת ובתי קברות. הם גם הביאו איתם את המטבח העירקי ועם הזמן שילבו בו מרכיבים ותבלינים אופייניים להודו.
קהילת בני ישראל הגיעה לאזור בומבי במערב הודו מישראל הקדומה, כמאה שנים לפני הספירה. על פי טענתם הם צאצאים של יהודים מאזור הגליל שהגיעו להודו על גבי ספינה טרופה. לאורך השנים הקהילה הוותיקה כמעט נטמעה כליל באוכלוסייה המקומית, אך הצליחה לשמור על כשרות, שבת וחגים יהודיים. המאכלים של בני ישראל קרובים מאוד למאכלים ההודיים המקובלים באזור זה של הודו.
היהודים בקוצ'ין הגיעו ממספר קהילות שונות והם נחשבים חלק מיהדות עתיקת יומין שהתבססה במדינת קרלה שבדרום מערב הודו. התבשילים שלהם מושפעים ממטבח דרום הודו שמאופיין בשימוש באורז, קוקוס, שפע ירקות מבושלים וכמובן הרבה חריף.
מתכון לבידה הודי
כמו כל אוכל הודי, גם בישול בידה הודי הוא תהליך מורכב שדורש הרבה הכנה מראש. מתכון לבידה מתחיל בדרך כלל מהכנת השעועית לתהליך הבישול.
יש למיין ולשטוף את שעועית הוו'אל ולאחר מכן להשרות אותה לפרק זמן של 8-12 שעות. במהלך הזמן הזה השעועית תתפח מעט ותספוג חלק מהמים. לאחר ההשריה יש להנביט את השעועית בבד נושם או מגבת נייר לחה. תהליך ההנבטה לוקח בדרך כלל בין יומיים לשלושה ימים.
את השעועית המונבטת שוטפים ומקלפים. נהוג לקלף את הנבטים אחד אחד מה שהופך את הכנת השעועית לעניין שדורש סבלנות וחריצות. בבתים רבים מתאספים כמה בני משפחה מסביב לשולחן כדי לעזור בקילוף תוך כדי המפגש המשפחתי. אבל מי שרוצה יכול גם לקנות שעועית וואל מוכנה לבישול כדי לחסוך בכמות העבודה בבית.
לאחר שהשעועית מוכנה אפשר לעבור לבישול. מתחילים מלגרד שני בצלים בפומפייה ומטגנים אותם בשמן יחד עם תבלינים. לרוב מוסיפים לתבשיל בידה הודי מאסלה שהיא תערובת תבלינים הודית ידועה.
לבצל המתובל והמטוגן מוסיפים את השעועית, מערבבים ומוסיפים מים חמים לבישול. מבשלים על אש נמוכה עד שהמים נספגים בשעועית והיא נהיית רכה ונימוחה. את תבשיל הבידה המוכן מגישים לצד צ'אפטי או אורז.
אם אתם מחפשים שעועית וואל הודית או מרכיבים הודיים נוספים לתבשילים שלכם, תוכלו למצוא מבחר גדול של מוצרים בחנות INDIAN STORE. אנחנו מתמחים ביבוא ושיווק של מוצרים איכותיים מהודו ומכל העולם אותם ניתן לקנות בקלות דרך האתר עם משלוח עד הבית.
יהדות הודו: מאכלים הודיים מהמסורת היהודית
הודו היא תת יבשת עשירה בתרבות וקולינריה מקומית. בתוך מגוון העמים שהגיעו להודו והשתקעו בה, בולטות מספר קהילות יהודיות שהתיישבו באזורים שונים של הודו כמו למשל כלכותה, בומבי וקוצ'ין שבדרום הודו. כל אחת מהקהילות האלה פיתחה מטבח יהודי מקומי ייחודי ששואב מהמטבח ההודי, ארצות המוצא של חברי הקהילה וממצוות היהדות.
אחד המאכלים המקובלים במטבח היהודי-ההודי לשבירת צום תשעה באב הוא בידה מאכל הודי שעשוי משעועית. תבשיל בידה הודי הוא תבשיל שמכינים מסוג מיוחד של שעועית שנקראת שעועית וו'אל (Vall beans). במאמר הבא תוכלו לקרוא על מאכלים שנהוג להכין בקהילות היהודיות של הודו ולקבל מתכון לבידה מסורתי לשבירת צום תשעה באב.
המטבח ההודי - יהודי
כאמור, בהודו יש שלוש קהילות יהודיות מרכזיות: בגדאדים בכלכותה, בני ישראל בבומבי וקוצ'ינים בדרום הודו. כל קהילה פיתחה את העולם התרבותי, הדתי והקולינרי שלה באופן עצמאי ונפרד מהקהילות היהודיות האחרות.
הקהילה בכלכותה היא ממוצא עירקי והגיעה במקור מבגדד. היהודים העירקיים הגיעו להודו סביב תחילת המאה ה-19 במסגרת עסקי מסחר. הם התיישבו בכלכותה והקימו שם מוסדות יהודיים כמו בתי ספר, בתי כנסת ובתי קברות. הם גם הביאו איתם את המטבח העירקי ועם הזמן שילבו בו מרכיבים ותבלינים אופייניים להודו.
קהילת בני ישראל הגיעה לאזור בומבי במערב הודו מישראל הקדומה, כמאה שנים לפני הספירה. על פי טענתם הם צאצאים של יהודים מאזור הגליל שהגיעו להודו על גבי ספינה טרופה. לאורך השנים הקהילה הוותיקה כמעט נטמעה כליל באוכלוסייה המקומית, אך הצליחה לשמור על כשרות, שבת וחגים יהודיים. המאכלים של בני ישראל קרובים מאוד למאכלים ההודיים המקובלים באזור זה של הודו.
היהודים בקוצ'ין הגיעו ממספר קהילות שונות והם נחשבים חלק מיהדות עתיקת יומין שהתבססה במדינת קרלה שבדרום מערב הודו. התבשילים שלהם מושפעים ממטבח דרום הודו שמאופיין בשימוש באורז, קוקוס, שפע ירקות מבושלים וכמובן הרבה חריף.
מתכון לבידה הודי
כמו כל אוכל הודי, גם בישול בידה הודי הוא תהליך מורכב שדורש הרבה הכנה מראש. מתכון לבידה מתחיל בדרך כלל מהכנת השעועית לתהליך הבישול.
יש למיין ולשטוף את שעועית הוו'אל ולאחר מכן להשרות אותה לפרק זמן של 8-12 שעות. במהלך הזמן הזה השעועית תתפח מעט ותספוג חלק מהמים. לאחר ההשריה יש להנביט את השעועית בבד נושם או מגבת נייר לחה. תהליך ההנבטה לוקח בדרך כלל בין יומיים לשלושה ימים.
את השעועית המונבטת שוטפים ומקלפים. נהוג לקלף את הנבטים אחד אחד מה שהופך את הכנת השעועית לעניין שדורש סבלנות וחריצות. בבתים רבים מתאספים כמה בני משפחה מסביב לשולחן כדי לעזור בקילוף תוך כדי המפגש המשפחתי. אבל מי שרוצה יכול גם לקנות שעועית וואל מוכנה לבישול כדי לחסוך בכמות העבודה בבית.
לאחר שהשעועית מוכנה אפשר לעבור לבישול. מתחילים מלגרד שני בצלים בפומפייה ומטגנים אותם בשמן יחד עם תבלינים. לרוב מוסיפים לתבשיל בידה הודי מאסלה שהיא תערובת תבלינים הודית ידועה.
לבצל המתובל והמטוגן מוסיפים את השעועית, מערבבים ומוסיפים מים חמים לבישול. מבשלים על אש נמוכה עד שהמים נספגים בשעועית והיא נהיית רכה ונימוחה. את תבשיל הבידה המוכן מגישים לצד צ'אפטי או אורז.
אם אתם מחפשים שעועית וואל הודית או מרכיבים הודיים נוספים לתבשילים שלכם, תוכלו למצוא מבחר גדול של מוצרים בחנות INDIAN STORE. אנחנו מתמחים ביבוא ושיווק של מוצרים איכותיים מהודו ומכל העולם אותם ניתן לקנות בקלות דרך האתר עם משלוח עד הבית.